Baden Powell House
Victoria Terrace
Edinburgh

ND8_3091

ND8_3088

Challenge

This competitively tendered project was extended during the works to include the scheduling, procurement and installation of specialist steel framed replacement windows bringing out an overall 46 week works duration and £342,000 agreed final account.

client

The National Library of Scotland

value

£342,000

what we did

Works comprised the external facade refurbishment of this ‘A’ listed historic building off the Royal Mile in Edinburgh. The key to successful management of this very tight city site was the design and construction of a scaffold access and double hoist system moving materials and equipment up from Victoria Street below to the raised and set back Victoria Terrace above, safely across the pedestrian wynd and then up again over the four storey building frontage to the pitched roofs above that.

This required extremely careful pre-planning and coordination with our Clients NLS, their neighbours in Victoria Street and City of Edinburgh Council to minimise pavement occupation, obstruction of and disruption to the adjacent Missoni (now G&V Royal Mile) Hotel and Victoria Street shops, restaurants and businesses on erection and allow for safe pedestrian access underneath this scaffold and the side elevation scaffold above Fisher’s Close (leading through to the Royal Mile).

All works (erection and dismantling) were carried out on Sundays. Scaffold was dismantled in sections to allow for clear access for surveying the further stone repairs and window replacements per the record photographs above.

Our conservation works included the indent repair and replacement of defective walling stones, lintels, cills and tracery feature window surrounds, lime mortar repointing, slate roof repairs and remedial works, lead work renewal and associated cast iron rainwater works, all completed within specific times to meet Festival requirements.

Baden Powell House remained in full operation throughout, even during the replacement window works, all of which were executed out-of-hours and over weekends with neighbours appraised throughout of our necessary future actions and unfortunately unavoidable disruption.

Excellent communication and full understanding of the traditional skills required were key in ensuring that extremely high quality standards (given the very prominent building location) were met at all times.

Start typing and press Enter to search