Liberton Highschool
Gymnasium
Edinburgh

Challenge

Ashwood Scotland Ltd worked closely with the client on this sensitive project for the construction of a new gymnasium, and remembrance garden. Work was undertaken in a busy part of Edinburgh setting a challenge to safely carry out the work within the grounds of the High School with a focus on safety and completion to an agreed timescale and within budget.

Client

City of Edinburgh Council

Value

£2,170,000

What we did

Through detailed consultation, listening and acting on feedback we ensured the smooth running of the school, businesses and residents during the project. Keeping the school and all local stakeholders informed of key issues and progress to successful completion.  Initial work required demolition of part of the existing building, working closely with utilities for the repositioning of a new sewer and protection of existing gas and water main adjacent the building. Due to the constriction of the site and topography of the ground a detailed working plan for the installation of the foundations and new floors had to be followed to meet the critical path as set out within the construction programme. The erection of structural steelwork required careful consideration for placing cranes to achieve safe reach, ensuring safety of local residents, pupils and school users by limiting direction of swing.

The erection of blockwork followed by the structural metal framed stud walls; followed by a combination of Kalzip metal roof cladding on steel purlins and single ply membrane roofing . External finishes are a mixture of self coloured acrylic system render and solid grade laminate rainscreen cladding and a large area of powder coated  aluminium curtain walling to the Gymnasium

This highly serviced building required close monitoring of contractor design mechanical and electrical installation and delivery of specialist plant to ensure that a co ordinated interface with the main building fabric was achieved. Internal finishes include specialist gymnasium floor, toilets, shower facilities and laminated cubicle and bench seating to the changing rooms.

Externally Ashwood Scotland worked with the pupils for the design and implementation of a memorial garden adjacent to the gymnasium and also with volunteer groups to provide a cycle track.

Start typing and press Enter to search