Uphall Respite & Residential Care Home
Forrest Walk, Uphall, West Lothian

Challenge

A new build single storey and mezzanine level special purpose facility for residential care, respite care and day education for people with physical disabilities with associated office, ancillary, circulation and services/plant rooms.

client

West Lothian Council

value

£2,038,000

Following competitive tender Ashwood was appointed Principal Contractor. Works were carried out in a busy residential neighbourhood with pedestrian and vehicle movement preserved at all times.

Substructure works included initial sewer diversions, ground consolidation, concrete and vibro-stone column piles, reinforced concrete foundations, ground beams and insulated ground floor slab, surface/storm water drainage attenuation tanks and soakaways.

These early works were all critical path activities and timeous placing of suitable partner subcontractors absolutely essential. We negotiated these subcontract appointments during main contract post-tender negotiation to allow for starts to meet the programme.

Superstructure works included a structural steel frame and loadbearing timber kit, both elements on the programme critical path and contractor designed/procured. The mezzanine plant room required us and our partner services subcontractor to advise on design, size and layout to accommodate the contractor’s proposal services requirements.

Timber, vinyl, and specialist stone feature floor finishes all allowed wheelchair access. Kitchen and toilets were designed for wheelchair use and wet rooms for showering with lift-and-travel rails aid movement. All services were designed for the disabled use with adjustable kitchen work surfaces and suitable switch heights.

Build quality was key in satisfactorily meeting Client long term running costs requirements. Our constant audit/inspection and zero defect approach ensured construction detail was meticulously followed to achieve air movement and acoustics performance.

Ashwood added value and buildability improvement was achieved with flexible future use demountable partitioning; adaptable services for changing educational use; Contractor designed under floor heating to increase available space and reduce hot surfaces and risk of injury; re-orientation of mezzanine plant room layout to reduce overall size and cost; services design including life cycle as well as capital costing and amended detailing to remove sharp edges and risk of resident injury.

Start typing and press Enter to search